Jaki wkład mrożący wybrać?

Kiedy sezon letni w pełni, lodówki turystyczne bez zasalania cieszą się wyjątkowym wzięciem. W końcu kto nie chciałby mieć chłodnego napoju pod ręką podczas wypoczynku pod namiotem? Jednak lodówka lodówce nierówna. Jak wybrać tę najlepszą? Przede wszystkim należy dobrać odpowiedni wkład mrożący. Na rynku znajdziemy wiele propozycji, a większość z nich kosztuje nie więcej niż kilkadziesiąt złotych. Ogólnie rozróżnia się dwa rodzaje wkładów: te na wodę i te żelowe. Do wkładów na wodę wlewa się po prostu płyn, zamraża i wkłada do lodówki. Wkład żelowy natomiast sprawia, ze po zamrożeniu wypełnia się specjalną, żelową substancją. Obydwa rozwiązania mają swoje zalety. Wkłady na wodę są tańsze i bardzo łatwe w obsłudze. Wkłady żelowe kosztują nieco więcej, zawierają natomiast specjalne wypełnienie, które sprawia, że dłużej utrzymują niska temperaturę w lodówce.

Jest jednak jeszcze jedna ważna rzecz przy odpowiedzi na pytanie „jaki wkład mrożący polecacie”. Jest to zgodność z normami i posiadania atestów. Pamiętajmy, ze wkłady mają bezpośredni kontakt z żywnością, muszą więc być ze wszech miar bezpieczne. Jak używać takich wkładów? Wystarczy włożyć je do zamrażarki na określoną przez producenta ilość czasu (najczęściej jest to ok kilku do kilkunastu godzin) po czym włożyć do odpowiedniego miejsca w lodówce. Dobry wkład umieszczony w szczelnie zamkniętej lodówce powinien utrzymać niską temperaturę przez ok. 12 h (dobrze jest położyć go na samej górze, ponieważ zimne powietrze jest cięższe od ciepłego).