Gotowanie turystyczne – co, gdzie i jak?

Jedną z najprzyjemniejszych rzeczy związanych z urlopem jest to, że odwiedzając nowe miejsca możemy spróbować lokalnych przysmaków. Oczywiście, nie każdy lubi spędzać czas w popularnych destynacjach turystycznych. Wielu z nas preferuje posiłki al fresco, spożywane na świeżym powietrzu. Mogą być one wcześniej kupione jednak prawdziwą frajdę sprawi nam ich własnoręczne przygotowanie w biwakowych warunkach. Na samym początku warto zastanowić się na czym gotować podczas biwaku czy wyjazdu pod namioty.

Wbrew pozorom mamy do dyspozycji wiele innych opcji niż klasyczny grill węglowy. Na przykład, bardzo popularnym rozwiązaniem wśród mieszczuchów jest zabieranie w trasę grilla elektrycznego zasilanego z akumulatora. Oczywiście, jeśli chcemy w sposób jak najbliższy obcować z naturą, to możemy zorganizować tradycyjne ognisko. Trzeba jednak pamiętać, że na rozpalenie ogniska w wielu miejscach potrzebna będzie zgoda zarządcy lasu czy też pola biwakowego. Ponadto, możliwości kulinarne są dość ograniczone w przypadku takich prymitywnych rozwiązań. Jeśli zależy nam na wygodzie oraz szybkości przygotowywania posiłków, to palnik i kuchenka turystyczna będą stanowić idealny zestaw. Klasyczna kuchenka biwakowa może być napędzana z przenośnej butli gazowej lub specjalnym paliwem. Mocny palnik pozwoli również na przygotowanie potraw, których nie udałoby się nam uzyskać przy wykorzystaniu zwykłego grilla. Wybierając kuchenkę warto zwrócić uwagę na to, by była ona łatwa w utrzymaniu czystości.